Google

Friday, March 21, 2008

Sve su učestaliji zahtevi za nove teritorijalne celine u Beogradu

I Kaluđerica traži opštinu

Infrastruktura je u lošem stanju. Mnogo novca odlazi ka Grockoj, a malo se ulaže u ova naselja, kaže Goran Pekarski, predstavnik pokreta za formiranje opštine uuu Kaluđerica trenutno nije u situaciji da postane opština, to su samo prazne priče, misli Dragoljub Simonović, predsednik OO SRS za Grocku

Posle zahteva građana iz delova Palilule, Voždovca, Čukarice i Zemuna, i u najvećem prigradskom naselju, Kaluđerici, osnovan je inicijativni odbor koji radi na dobijanju statusa opštine. Udruženje koje se zove „Snaga građana“ osnovani je sa ciljem da se naselja Kaluđerica, Leštane, Vinča, Boleč i Ritopek, trenutno u sastavu SO Grocka, okupe u novu gradsku opštinu.
Prema poslednjem popisu u Kaluđerici je registrovano 19.000 birača što iznosi 28 odsto glasača na teritoriji opštine Grocka. Pored toga, Leštane, Vinča, Boleč i Ritopek imaju 62.000 stanovnika. Nova opština brojala bi preko 100.000 građana.

- Urbanističkim planom postavljene su granice dokle će se Beograd širiti. Prostornim planom je predviđena mogućnost formiranja čak tri nove opštine na teritoriji grada. Takođe, kroz naš kraj će proći obilaznica oko Beograda, od Ostružnice prema Pančevu prolazi pruga i stanica će biti kod Boleča. Na taj način naša prestonica će biti zaokružena - rekao je Goran Pekarski, predstavnik pokreta „Snaga građana“.

OPŠTINA NA 30 KM2

U Nemačkoj prosečna opština se prostire na površini od 18 kvadratnih kilometara, a opština Grocka na skoro 30 kvadratnih kilometara. Od Kaluđerice do opštine Zemun ima 17 km, a do Grocke 22 km.


On je dodao da je o imenu opštine još rano govoriti, ali će biti raspisan konkurs na kojem će sugrađani ovih naselja odlučiti o budućem nazivu.

- Infrastruktura je u veoma lošem stanju. Mnogo novca odlazi ka Grockoj, a malo se ulaže u ova naselja - naveo je Pekarski kao neke od razloga za formiranje zasebne opštine.
S druge strane, Dragoljub Simonović, narodni poslanik i predsednik Opštinskog odbora u Grockoj za Srpsku radikalnu stranku, kaže za Glas da će u Mesnoj zajednici Kaluđerica do kraja marta biti otvoren uslužni centar, kako stanovnici ovog naselja ne bi morali da idu u Grocku da bi vadili dokumenta. Po Simonovićevim rečima, sledeće godine će biti uvedeno naručivanje dokumentacije putem telefona.

- Kaluđerica trenutno nije u situaciji da postane opština, to su samo prazne priče. Pre svega potrebna joj je dobra putna mreža, kanalizacija kao i legalizacija koja je u ovom trenutku najveći problem. Nedopustivo je loše stanje infrastrukture jer komunalije ne plaća niko drugi nego stanovnici Kaluđerice. Do sada je predato 10.000 zahteva za legalizaciju samo iz ovog naselja i Leštana, na koje ljudi još čekaju - kaže Dragoljub Simonović.
Simonović dalje navodi da je Kaluđerica u velikim problemima i da je za to kriv grad Beograd. Putna mreža je u lošem stanju. Pored toga što samodoprinose plaća 30.000 registrovanih građana, u Kaluđerici još nije uvedena kanalizacija, što je nedopustivo. To su samo neki od razloga zbog kojih opština Zvezdara nije htela da prihvati ovo deo grada, tako da je Kaluđerica ostala u sklopu Grocke.

- Ovo naselje urbanistički je neuređeno, što hitno mora da se dovede u red. Neophodno je izgraditi podzemnu garažu, bioskop, moderan tržni centar... Dakle, Kaluđerica prvo mora da se uredi pa onda da se pravi opština, kako bi dobila preko potrebna ulaganja. Na prvom mestu je izgradnja novog doma zdravlja jer je postojećem istekao i rok upotrebe - ukazuje Simonović.